Johan Bellemans


Professor Johan Bellemans, MD, PhD, Dr. Med., is gewezen diensthoofd van het departement Orthopedie en Traumatologie aan de Katholieke Universiteit Leuven, en is momenteel staflid chirurg in ZOL Genk, en mede-oprichter van GRIT Belgian Sports Clinic.

Hij is gespecialiseerd in conventionele en complexe kniechirurgie, waaronder ligamentaire -, kraakbenige -, meniscus-, en knieprothese-chirurgie, evenals sport-orthopedie.

Hij is tevens hoogleraar aan de Universiteit Hasselt.
Zijn academische carrière startte in 1997 met de openbare verdediging van zijn PhD Thesis “Osseointegration in porous coated knee arthroplasty” aan de KULeuven.

Op de leeftijd van 33 jaar werd hij de jongste professor chirurgie die ooit benoemd werd aan de Katholieke Universiteit Leuven. Professor Bellemans is één van de meest gekende kniechirurgen ter wereld. Verschillende inzichten omtrent kniepathologie worden toegeschreven aan hem en zijn groep.

Zijn werk en onderzoek rond de invloed van “posterior condylar offset “ betekende een doorbraak in het begrijpen en doorgronden van het frequente probleem van beperkte beweeglijkheid na plaatsing van een knieprothese.

Zijn onderzoek rond de kinematica van de knie betekende de basis voor de moderne knieprothese implantaten die vandaag worden gebruikt.
Zijn onderzoek rond de knieschijf (patella) zorgen er voor dat artsen vandaag begrijpen waarom dit onderdeel van de knie zo dikwijls verantwoordelijk is voor veel pijnklachten. 

Meer recent beschreef hij en zijn groep in 2013 het anterolateraal ligament van de knie, en deze ontdekking was internationaal headline-nieuws, en betekende een doorbraak op vlak van chirurgische methodes ter herstel van kruisband-letsels.

Professor Bellemans is tevens co-founder en past-president van de European Knee Society.
In zijn vrije tijd is professor Bellemans een toegewijde volger van de internationale sport.

In 1992 nam hij als zeiler deel aan de Olympische Spelen te Barcelona, waar hij samen met zijn broer Dirk ons land vertegenwoordigde in de 470-competitie.
Prof. Bellemans was arts voor het Belgische Olympische Team op de Olympische spelen in Peking (2008) en Londen (2012), en medisch directeur voor Team Belgium op de Olympische spelen van 2016 in Rio de Janeiro, evenals PyeongChang 2018.

Professor Bellemans is gehuwd met Lieve Deckers, en samen hebben ze 3 kinderen; Koen, Inge en Tom.